Interview AD Rotterdams Dagblad: Wat als Romeo en Julia in coronatijd zouden leven?

Gepubliceerd op 9 juli 2020 om 19:00

Theatergroep Mangrove doet de klassiekers op 1,5 meter: De Romeo en Julia-acteurs staan op steigers, in overalls en met spatschermen voor. © Frank de Roo

Wat als Romeo en Julia in coronatijd zouden leven? Dan kussen ze elkaar met een spatscherm voor

Brenda Stoter 


,,O Romeo, Romeo”, verzucht Julia vanaf een steiger. Romeo, net als zijn geliefde gekleed in een overall, klimt naar boven. Met spatschermpetten op kussen ze elkaar. Mangrove speelt theater in coronasfeer.

Beneden staan de andere acteurs keurig op 1,5 meter. Het publiek zit in twee cirkels rondom het podium. Er zijn bouwsteigers, er is verplicht afstand en er zijn gezichts- en plastic spatschermen. Het is het 360 graden decor van Romeo en Julia, één van de nieuwe zomervoorstellingen van Mangrove en dit is hun manier om zoen- en vechtscenes toch op de planken te brengen. 

"Niemand weet hoe lang dit gaat duren en je kunt niet eeuwig monologen blijven programme­ren"

Annemieke Elstak, Mangrove

Annemieke en Aron Elstak, het artistieke team van de Rotterdamse theatergroep, zaten maanden met hun handen in het haar. Want hoe laat je acteurs zoenen, vechten of trouwen als je niet eens bij elkaar in de buurt mag komen? ,,We hebben wel vijf zoomsessies gehouden, en elke keer bleken die ideeën toch niet te kunnen worden uitgevoerd’’, vertelt Annemieke. En lachend: ,,Ik had me het tienjarig bestaan van Mangrove ietsje anders voorgesteld.’’ 

Meesterwerken
Uiteindelijk besloten ze om te doen wat ze altijd doen: meesterwerken van Shakespeare en Griekse tragedies bewerken. En dan niet tot een monoloog of dialoog zoals zoveel gezelschappen doen, maar gewoon met vijf acteurs die alle coronamaatregelen in acht nemen. 

,,We zijn een beweeglijke, interactieve theatergroep met een typische eigen stijl. Niemand weet hoe lang dit gaat duren, en je kunt toch niet eeuwig monologen blijven programmeren’’, zegt Annemieke. 


In plaats van de coronaregels onder stoelen of banken te steken, spelen die juist een rol in de zomervoorstellingen van Mangrove. Hierdoor is Romeo en Julia eigenlijk een voorstelling binnen een voorstelling. Het toneelstuk gaat over een paar mensen die Romeo en Julia willen opvoeren in de huidige tijd.

Zo wordt de zoenscène tussen de geliefden onderbroken (‘Hoe gaan we dit doen?), wordt het gemaskerde bal omgetoverd tot een ‘spatschermenbal’ en is Julia's voedster ineens een man, omdat er in die tijd alleen maar mannelijke acteurs waren. En wat als Tebaldo moet sterven? Dan wordt er met een steiger op hem ingereden. 

 

Sterven

De personages in het stuk zoomen in en uit, zodat het publiek zelf een oordeel kan vellen. ,,Een 18-jarige vindt het vast romantisch dat twee geliefden bereid zijn om voor elkaar te sterven. Maar een ouder persoon heeft waarschijnlijk zoiets van: die Julia had nog geen vuile sok van Romeo gewassen’’, lacht Aron, die naast de rol van getrouwde man, ook de rol van voedster, de pater en de vriend van Romeo speelt. 

Mangrove maakt kunst met een ‘begrijpelijke K’. De originele verhaallijnen en dialogen van de klassiekers worden aangehouden, maar zwaarte en ontroering worden afgewisseld met humor en lucht. Dat doen ze ook in tweede zomervoorstelling Elektra, een tragedie over de Griekse koningsdochter. Zo zijn de voorstellingen voor iedereen toegankelijk.

Een bijkomend voordeel van de coronacrisis is dat ze ook twee nieuwe kindervoorstellingen hebben gemaakt. De klassieker Assepoester is omgetoverd tot een Rotterdamse Assepoes (7+). Voor kinderen vanaf 4 jaar is er de voorstelling over een verfstip op een schilderij van Vincent van Gogh.

IJsje en wijntje
,,Veel gezinnen gaan dit jaar niet op vakantie. Kinderen krijgen een ijsje en een snoepje, en ouders mogen met een wijntje de zaal in. We vinden het belangrijk om ze een leuke zomer te geven‘’, zegt Aron Elstak. 

Voorstellingen van Mangrove 

De zomervoorstellingen van Mangrove zijn te zien in Theaterpand Delfshaven aan de Mathenesserdijk 293 in Rotterdam.

Romeo en Julia op 1,5 meter: morgen 10, zaterdag 11 en zondag 12 juli.

Stippeltje 4+: 12, 21 en 26 juli.

Assepoes! 7+: 15, 22 en 29 juli.

Elektra op 1,5 meter: 18, 19, 24, 25 en 26 juli.


Omdat alle voorstellingen coronaproof zijn, kunnen ze lang mee.  Annemieke: ,,Als het goed loopt, gooien we er gewoon een paar weken tegenaan.’’

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.