Wie zijn De Klassieken?

TG De Klassieken (voorheen Theatergroep Mangrove) is een theatergezelschap uit Rotterdam. We hebben een enorme liefde voor het werken met klassiekers in al zijn vormen: toneelstukken, verhalen, opera's, literatuur etc. We zien in die verhalen veel raakvlakken met het leven van nu.

Rondom die klassiekers hangt soms een zweem van mufheid: ouwe meuk, lange teksten en weinig (inter)actie. Daarom pakken wij de essentie van een klassieker en blazen we alle stof eraf. Een voorstelling van De Klassieken is als een avondje Netflix: rauw, spannend en echt. 

We willen onze liefde voor theater overbrengen naar iedereen, van elke leeftijd en elke culturele of economische achtergrond, overal in Nederland. We willen de werken van Shakespeare, De Grieken, Tsjechov en al die anderen laten voortbestaan, maar wel op onze manier. We brengen onze voorstellingen in alle denkbare theaterstijlen: toneel, muziektheater en locatietheater voor jong en oud.

Onder Theatergroep Mangrove maakten we al bewerkingen van Klassiekers voor het voortgezet onderwijs die allemaal meerdere seizoenen toerden langs scholen en theaters in het hele land. Dit zetten we natuurlijk voort onder TG De Klassieken, maar we gaan veel meer doen. We gaan ook voorstellingen maken voor de bovenbouw van het primair onderwijs en vrije voorstellingen voor iedereen vanaf 16 jaar. Klassiekers spreken al eeuwen lang alle lagen van de bevolking aan en dat is wat wij als gezelschap ook beogen. Met onze Rotterdamse roots staan wij met beide benen in de maatschappij en zijn we op de hoogte van alles wat er speelt op politiek, maatschappelijk en sociaal gebied. Vanuit daar leggen wij de link met de Klassiekers en proberen hen naar het nu te halen, terwijl we het oude ook deels behouden. Wij maken geen adaptations, maar appropriations, wat simpelweg betekent dat wij de verhalen van toen gebruiken om verhalen van nu te vertellen. 

Het artistiek team van TG De Klassieken is jong, maar zeker niet onervaren. Als makers, acteurs en schrijvers hebben zij intussen hun sporen in het vak verdiend en zijn zij continu bezig om het contact met alle doelgroepen waarvoor zij maken te behouden en zich te blijven ontwikkelen in hun visie en makerschap. In hun opvatting zij zijn zeer Rotterdams: geen woorden, maar daden. Dat is tijdens de coronacrisis zeker ook gebleken, aangezien zij als één van de weinige gezelschappen bleven produceren en spelen, zowel live als online. De medewerkers van TG De Klassieken delen deze visie en blinken dan ook uit in hard werken en saamhorigheid. Met hun wortels in Rotterdam en de verbinding met Rotterdam als één van de belangrijkste kerndoelen, kan het gezelschap niet anders dan een afspiegeling van de stad zijn. Inclusiviteit staat hoog in het vaandel en TG De Klassieken hecht er veel waarde aan om veel energie te steken in het zijn van een gemêleerd gezelschap, op alle vlakken, en zich te blijven scholen, ontwikkelen en bevragen op het gebied van inclusie. Hierin is een belangrijke taak weggelegd voor Winnie Roseval, lid van onze Raad van Toezicht, die dagelijks met dit onderwerp bezig is als Researcher Inclusive Education. 

Ook aan talentontwikkeling hechten wij grote waarde. Wij willen een plek zijn waar jong (afgestudeerd) talent een kans krijgt. Dit doen we o.a. door het ontwikkelen van makerslabaratoria waar (nieuwe) makers, schrijvers en acteurs worden uitgenodigd voor een wederzijdse kennismaking, waardoor we ons creatieve team kunnen verbreden. Ook zijn wij een erkend leerbedrijf, waar stagiairs van creatieve en kunstvakopleidingen, voor en achter de schermen, hun eerste stappen in het professionele theaterveld kunnen zetten. 

Scène uit de voorstelling Romeo en Julia, Foto: Algemeen Dagblad