Wie zijn De Klassieken?

TG De Klassieken is een theatergezelschap uit Rotterdam. Wij zijn hét Klassiekergezelschap van Nederland voor jong én oud, aangezien wij zowel voorstellingen voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO als vrije producties voor regulier (18+) theaterpubliek maken.

We hebben een enorme liefde voor het werken met klassiekers in al zijn vormen: toneelstukken, beeldende kunst, opera's, literatuur etc. We zien in die klassiekers veel raakvlakken met het leven van nu. Rondom klassiekers hangt soms een zweem van mufheid: ouwe meuk, lange teksten en weinig (inter)actie. Daarom pakken wij de essentie van een klassieker en blazen we alle stof eraf. Een voorstelling van De Klassieken is als een avond Netflix on stage: rauw, spannend en echt, maar vooral vanuit het - hier en nu -.

We willen onze liefde voor theater overbrengen naar iedereen, van elke leeftijd en elke culturele of economische achtergrond, overal in Nederland. We willen die klassiekers laten voortbestaan, maar wel op onze manier. We brengen onze voorstellingen in veel verschillende stijlen zoals toneel, muziektheater en locatietheater. 

Klassiekers spreken al eeuwenlang alle lagen van de bevolking aan en dat is wat wij als gezelschap ook beogen. Met onze Rotterdamse roots staan wij met beide benen in de maatschappij en zijn we op de hoogte van alles wat er speelt op politiek, maatschappelijk en sociaal gebied. Van daaruit leggen wij de link met de Klassiekers en proberen we hen naar het nu te halen, terwijl we het oude ook deels behouden. Wij maken geen adaptations, maar appropriations, wat kortweg betekent dat wij de verhalen van toen gebruiken om verhalen van nu te vertellen, zonder de context van die verhalen uit het oog te verliezen en door met respect om te gaan met de oorsprong van het verhaal en grondige research te doen naar het materiaal waarmee wij werken.

Interview Cultuur in Actie, een grootschalige demonstratie t.b.v. de Nederlandse cultuursector in tijden van corona - Juni 2020

Het artistiek team van TG De Klassieken is jong, maar zeker niet onervaren. Als makers, acteurs en schrijvers hebben zij intussen hun sporen in het vak verdiend en zijn zij continu bezig om het contact met alle doelgroepen waarvoor zij maken te behouden en zich te blijven ontwikkelen in hun visie en makerschap. In hun opvatting zijn zij zeer Rotterdams: “geen woorden, maar daden”. Dat is tijdens de coronacrisis zeker ook gebleken toen wij als één van de weinige gezelschappen bleven produceren en spelen, zowel live als online. De medewerkers van TG De Klassieken delen deze visie en blinken dan ook uit in hard werken en saamhorigheid. Met hun wortels in Rotterdam, kan het gezelschap niet anders dan een afspiegeling van de stad zijn. 

Inclusiviteit staat hoog in het vaandel en TG De Klassieken hecht er grote waarde aan om veel energie te steken in het zijn van een gemêleerd gezelschap, op alle vlakken, en ons te blijven scholen, ontwikkelen en bevragen op het gebied van inclusie. Inclusiviteit is voor ons alles wat een groep divers maakt en een afspiegeling vormt van de samenleving. Het gaat voor ons over etnische achtergrond, opleidingsniveau, gender, seksuele voorkeur, uiterlijk en leeftijd. 

Ook aan talentontwikkeling hechten wij grote waarde. Wij willen een plek zijn waar jong (afgestudeerd) talent een kans krijgt. Dit doen we o.a. bij het theaterlaboratorium Klassiekers op Klad waar (nieuwe) makers, schrijvers en acteurs worden uitgenodigd voor een wederzijdse kennismaking, waardoor we ons creatieve team kunnen verbreden. Ook zijn wij een erkend leerbedrijf voor MBO en HBO, waar stagiairs van creatieve en kunstvakopleidingen, voor en achter de schermen, hun eerste stappen in het professionele theaterveld kunnen zetten. Zo werken wij o.a. samen met Codarts, de opleiding muziektheater, Fontys academie voor Drama en diverse MBO theaterscholen.

 

Scène uit de voorstelling Romeo en Julia op 1,5 meter, Foto: Algemeen Dagblad